Assalamualaikum.
Resepi spaghetti bolognaise ni kita belajar masa semester dua. Waktu tu kita belajar macam-macam pasal pasta dan makaroni. Senang je nak masak spaghetti ni sebenarnya. Tak pandai takpe, yang penting rajin memasak. Hiks. :>
Bahan-bahan;
2 sudu kecil minyak olive.
Ayam yang dikisar. ( Ikut suka nak letak banyak mana.)
Bawang besar. ( Dicincang.)
Daun sadari. ( Dicincang jugak.)
Carrot. ( Cincang.)
Crushed garlic.
Tomato yang dicincang.
Tomato paste.
Daun bay.
Garam dan pepper.
Spaghetti.
Cendawan.
Cendawan.
Cara-cara:
Mula-mula untuk bahagian spaghetti, hampa kena rebus dalam air mendidih dulu tau. Jangan biarkan terlalu lama. Agak-agak dah masak, angkat dan toskan. Kemudian, masukkan spaghetti dalam air yang dicampur ais. Kaedah ini adalah untuk mengelakkan hilang rasa rangup spaghetti. Erk?Atau dalam istilah bahasa France, spaghetti ini nak kena "al-dante." Then, angkat dan toskan serta gaulkan bersama sedikit minyak olive.
Cara-cara buat kuah;
Mula-mula sekali, kena tumis dahulu bawang putih dan bawang besar. Lepas tu, masukkan daun sadari, daun bay, carrot dan ayam yang dikisar.
Masukkan tomato paste dan tomato yang telah dicincang. Kacau dengan api sederhana sehingga mendidih.
Campakkan sedikit garam dan pepper. Last sekali, masukkan cendawan dan biarkan seketika kemudian tutup api.
Dah siap, bolehlah hidangkan bersama spaghetti tadi. Hiks.
Senang dan mudahkan, cubalah. :)
No comments:
Post a Comment